5 неща, с които България е известна по света

Вие сте тук

Average: 5 (2 votes)
българското знаме

Макар да не се нарежда сред най-големите държави на Стария континент, България привлича интереса на чужденците със своята красива природа, древна история, култура и традиции. Със сигурност списъкът с нещата, с които страната ни е известна по света, е много дълъг  и не може да се събере в една статия.

Затова, без да претендираме за изчерпателност, в следващите редове ще ви представим 5 неща, които са се превърнали в символ на страната ни и са повод за гордост за всички наши сънародници. Вижте кои са те:

Българските народни носии

Народните носии са били традиционно облекло на българите от Възраждането до следосвобожденската епоха. Различават се както работни носии, които нашите предци са носели, докато са се трудили, така и празнични носии, които те са обличали само за важни поводи.

Впечатляващо е многообразието и  богатството от различни видове народни носии. Всяка от етнографските области се отличава с характерни за нея мъжки и женски носии, върху които са  бродирани различни фигури и орнаменти.  Освен че са изящно красиви, те носят и определена символика.

Ако и вие искате да добавите народни носии, взаимствани от автентичните, към своята колекция, разгледайте чудесни предложения тук: https://www.pensiluet.com/.

Музика и танци

Разказвайки за народните носии, няма как да не споменем и още една значима част от българския фолклор, а именно българската народна музика и танци. Излей е Дельо хайдутин в изпълнение на Валя Балканска е може би най-известната българска народна песен, изпратена да звучи в открития космос. Но освен нея има още много забележителни народни песни, разказващи за бита и историята на нашия народ.

Освен музиката, народните танци също са впечатляващи и изключително разнообразни. Нестинарството, или още танцуването върху жарава, е един от известните обичаи, които продължават да се практикуват по нашите земи и до днес.

 

Българската кухня

Кулинарният туризъм става все по-известен сред туристите, а в това отношение, българската кухня предлага голямо разнообразие от автентични вкусове. Сред уникалните ястия, характерни за страната, се нареждат киселото мляко, баницата, сърмите и шопската салата.

В региона на Банско могат да се опитат традиционни ястия, като банска капама, чомлек и бански старец. В Родопите пък популярно ястие е пататникът.

Алкохолните напитки, като ракията и българското вино, са отлично допълнение към трапезата и очароват чужденците със своята пивкост, вкус и аромат.

 

Българската роза

Българската маслодайна роза е един от видните символи на страната ни. В Розовата долина, разположена около градовете Казанлък и Карлово, всяка година се отглеждат тонове рози. България е един от най-големите производители на розово масло в света, което намира приложение в парфюмната индустрия и се включва в състава на  едни от най-известните и скъпоструващи парфюми в света.

Ако все още не сте посещавали Розовата долина, съветваме ви да го направите в месеците между май и юли, когато се провежда Фестивалът на розата и може да станете свидетели на интересните традиции, свързани с розобера и производството на розово масло.

 

Красивите чудеса на природата

Последни в нашия списък, но не и по значение, това са природните красоти на България. От златните плажове на Черноморието, през снежните върхове на Рила, Пирин и Родопи, до плодородните земи на Тракийската низина и Добруджа. В тази малка площ са побрани изключително много природни забележителности, които привличат посетители от цял свят. В страната ни към комента има три национални парка и още 9 резервата, които са дом  на редки представителите на животинския и растителния свят.

Това са само част от нещата, с които страната ни е известна по света. Какво друго бихте добавили вие към този списък?


InformatorBG.com
InfoFeed Google PlusInfoFeed FacebookInfoFeed TwitterInfoFeed PinterestInfoFeed WPInfoFeed StumbleInfoFeed RSS Feed